Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pórázfajták

 Műanyag v. textil pórázok

         Számos különféle színben, szélességben és hosszban kaphatók.A kutya mérete határozza meg a póráz szélességét, hisz a vastagabb darabok nagyobb testű, nehezebb állatok számára készülnek.A hossz is fontos tényező:ha a póráz túl rövid, akkor alig ad mozgásteret a kutyának, aki így óhatatlanul húzni fog minket.Amennyiben viszont túlságosan hosszú, nem tudjuk kellő mértékben irányítás alatt tartani a kutyust. :)

forrás:Victoria Stilvell-A póráz két végén (Jaffa kiadó 2012)

 

 

 

 

 Bőrpórázok

Lehetnek laposak, henger alakúak, vagy fonatosak.Az utóbbi nagyobb erőt biztosít.A bőr megkeményedik, ha nedvesség éri, és törékennyé válhat amikor kiszárad.Előfordulhat, hogy nem is vesszük észre a gyyengülést, ám egyszer csak kettészakad.A kutyák szeretik a bőrt rágycsálni, és vannak olyan példányok, akik séta közben is megpróbálják szájukba kapni a pórázt.

 

 

A fém íze nem olyan kellemes, mint a textilé, műanyagé vagy bőré, ezért az ilyen pórázokat arra szokták felhasználni, hogy a kutyákat leneveljék a séta közbeni rágcsálásról. Ezek a láncszemekből álló pórázok felsérthetik a kezünket, és könnyebben kicsúsznak az ujjaink közül, ami nem teszi éppen biztonságossá vagy kényelmessé a használatukat.Jobban járunk, ha megtanítjuk a kutyánknak, hogy ne rágja meg a pórázt, és beszerzünk egy kényelmesebb darabot.

 Úgy tervezték őket, hogy általuk nagyobb szabadságot adhassunk a kutyáknak.Külön féle hosszban kaphatók (a leggyakoribb három- és ötméteres). Lényeges, hogy a kutyánk méretének megfelelő pórázt válasszunk. A legnagyobb ajánlott tömeget rendszerint feltüntetik a csomagoláson. A gyengébb kutyákra méretezett flexibilis pórázok elszakadhatnak, ha egy nagyobb testű állat megrántja a zsinórt.Mivel az ilyen megoldás csökkenti a kutyák  irányíthatóságát, ne használjuk forgalmas utakon, vagy  zsúfolt járdán, ahol az emberek keresztül eshetnek a megfeszülő zsinóron. Jobb, ha a séta során a kutya a lábamhoz közel halad, és nem kóborol el messzire.A flexibilis pórázok nem támogatják ezt a törekvést.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.